14 Eylül 2018 Cuma

Ev Tarhanası Yapılışı


Ev Tarhanası Yapılışı İçin Malzemeler

  • 1 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo domates
  • 1 kilo havuç
  • 1 kilo soğan
  • 1/2 (yarım) kilo yeşil biber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet nane
  • 1 demet dereotu
  • 1 kilo süzme yoğurt (Veya manda yoğurdu)
  • 1/2 (yarım) kilo haşlanmış nohut
  • 5 yemek kaşığı tuz
  • 5 kg un

Ev Tarhanası Tarifi Yapılışı

  1. Sebzelerimizi yıkayıp kurutalım.
  2. Kabaca doğrayıp düdüklü tencereye alalım.
  3. 1 kahve fincanı su ekleyip düdüklüde kendi suyu ile 1 saat pişirelim.
  4. Soğumaya bırakalım.
  5. İçerisine nohutu ekleyelim.
  6. Soğuyan sebzeleri 2 kere blenderdan geçirelim pürüzsüz olsun.
  7. Tamamen soğuyunca yoğurdunu ekleyip karıştıralım.
  8. Yavaş yavaş unu ekleyip yoğuralım.
  9. Çok katı olmayan bir hamur yoğuralım ama asla cıvık olmasın çünkü mayalandıkça yumuşar hamur.
  10. Ben 5kg dan sonrasını ölçmedim ama her unun su çekme oranı farklıdır.
  11. Kontrollü ekleyin.
  12. Tarhana hamurunu kaplara paylaştırın.
  13. Mayalanıp kabaracağı için üst kısımdan pay bırakmayı unutmayın.
  14. Sabah akşam tarhana hamurumuzu yoğuralım tamamen karıştığından emin olalım.
  15. Ben 2. gün çok kabarınca ayrı bir kaba daha aktardım ki taşıp dökülmesin.
  16. Tarhanamızı 4. gün yağlı kağıt üzerine kaşık yardımı ile ufak parçalar halinde serelim.
  17. Daha fazla bekletirseniz ekşiliği artar damak tadınıza göre ayarlayın.
  18. Çok güneş almayan serin bir yere serelim.
  19. Çok güneş tarhananın rengini alır.
  20. 1 tarafı kuruyunca diğer tarafını çevirelim.
  21. Diğer tarafta kuruyunca ufak parçalara ayırıp 1 günde öyle kurutalım.
  22. İçleri az nemli iken artık ufalamak gerekir.
  23. Tamamen kurursa ufalamakta zorlanabilirsiniz.
  24. Ufalama kısmını eskiden kevgir ile yaparlardı yine o şekilde kevgirden geçirerek yapabilirsiniz.
  25. Robottan geçirebilirsiniz.
  26. Ben blenderdan geçirip un eleğinden geçirdim.
  27. Blender çubuk blender değil şu buz kıranlardan.
  28. Un haline gelen tarhanamızı birkaç gün karıştırarak tamamen kurumasını sağlayalım.
  29. Dışarda tutacaksanız bez torbalara koyup serin bir yere kaldırmanız gerekli.
    Ben buzdolabında muhafaza ediyorum.
    Kolay gelsin.
    Afiyet olsun.
Not: Tarhana otu kullanmak isteyenler otu bir iple bağlayıp sebzelerin içine ekleyebilir. Sebzeler piştikten sonra çıkarıp blenderdan geçirebilir.






0 yorum:

Yorum Gönder

 
PINARIN KAZANI Blogger Template by Ipietoon Blogger Template