Ev Tarhanası Yapılışı İçin Malzemeler
- 1 kilo kırmızı biber
- 1 kilo domates
- 1 kilo havuç
- 1 kilo soğan
- 1/2 (yarım) kilo yeşil biber
- 1 demet maydanoz
- 1 demet nane
- 1 demet dereotu
- 1 kilo süzme yoğurt (Veya manda yoğurdu)
- 1/2 (yarım) kilo haşlanmış nohut
- 5 yemek kaşığı tuz
- 5 kg un
Ev Tarhanası Tarifi Yapılışı
- Sebzelerimizi yıkayıp kurutalım.
- Kabaca doğrayıp düdüklü tencereye alalım.
- 1 kahve fincanı su ekleyip düdüklüde kendi suyu ile 1 saat pişirelim.
- Soğumaya bırakalım.
- İçerisine nohutu ekleyelim.
- Soğuyan sebzeleri 2 kere blenderdan geçirelim pürüzsüz olsun.
- Tamamen soğuyunca yoğurdunu ekleyip karıştıralım.
- Yavaş yavaş unu ekleyip yoğuralım.
- Çok katı olmayan bir hamur yoğuralım ama asla cıvık olmasın çünkü mayalandıkça yumuşar hamur.
- Ben 5kg dan sonrasını ölçmedim ama her unun su çekme oranı farklıdır.
- Kontrollü ekleyin.
- Tarhana hamurunu kaplara paylaştırın.
- Mayalanıp kabaracağı için üst kısımdan pay bırakmayı unutmayın.
- Sabah akşam tarhana hamurumuzu yoğuralım tamamen karıştığından emin olalım.
- Ben 2. gün çok kabarınca ayrı bir kaba daha aktardım ki taşıp dökülmesin.
- Tarhanamızı 4. gün yağlı kağıt üzerine kaşık yardımı ile ufak parçalar halinde serelim.
- Daha fazla bekletirseniz ekşiliği artar damak tadınıza göre ayarlayın.
- Çok güneş almayan serin bir yere serelim.
- Çok güneş tarhananın rengini alır.
- 1 tarafı kuruyunca diğer tarafını çevirelim.
- Diğer tarafta kuruyunca ufak parçalara ayırıp 1 günde öyle kurutalım.
- İçleri az nemli iken artık ufalamak gerekir.
- Tamamen kurursa ufalamakta zorlanabilirsiniz.
- Ufalama kısmını eskiden kevgir ile yaparlardı yine o şekilde kevgirden geçirerek yapabilirsiniz.
- Robottan geçirebilirsiniz.
- Ben blenderdan geçirip un eleğinden geçirdim.
- Blender çubuk blender değil şu buz kıranlardan.
- Un haline gelen tarhanamızı birkaç gün karıştırarak tamamen kurumasını sağlayalım.
- Dışarda tutacaksanız bez torbalara koyup serin bir yere kaldırmanız gerekli.
Ben buzdolabında muhafaza ediyorum.
Kolay gelsin.
Afiyet olsun.
Not: Tarhana otu kullanmak isteyenler otu bir iple bağlayıp sebzelerin içine ekleyebilir. Sebzeler piştikten sonra çıkarıp blenderdan geçirebilir.
0 yorum:
Yorum Gönder