Çavdarlı Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 228 gr beyaz organik un
- 105 gr tam buğday unu organik
- 17 gr çavdar
- 270 ml su
- 6 gr tuz
- 10 gr ekşi maya
- 40 gr su
- 40 gr un
Çavdarlı Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Yapılışı
- Ekmeğimiz için önce ön mayamızı hazırlayalım.
- 10 gr ekşi mayaya 40 gr un ve 40 gr tuzu ekleyelim.
- Ortalama 5 saat sonra hazır olacaktır.
- Maya hazır olunca tuz hariç tüm malzemeyi karıştıralım.
- Cıvık bir hamur olacak.
- 1 saat sonra tuzu ekleyip tekrar yoğuralım.
- 30 dk sonra ilk katlamayı yapalım.
- Katlama kenarlardan hamuru uzatıp içe doğru katlayarak olacak.
- 30 dk arayla toplam 4 katlama yapalım.
- Sonra hamuru 1 saat mayalanmaya bırakalım.
- Mayalanma gerçekleşince hamuru unladığımız tezgaha alalım.
- Şekil verip mayalama sepetine alalım.
- 20 saat buzdolabında bekletelim.
- Süre dolunca fırınımızı 250 dereceye ayarlayalım.
- Döküm tenceremizi 25 dk fırında ısıtalım.
- Isınan tencereye dolaptan çıkardığımız hamuru koyalım.
- 30 dk kapaklı pişirelim.
- 30 dk sonunda kapağı açıp dereceyi 210 a düşürelim.
- 15 dk renk alana kadar pişsin.
- Pişen ekmeği tel üzerine alalım ve en az 2 saat sonra dilimleyelim.
- Ekşi maya ile ilgilenen arkadaşlar lütfen bir tartı edinelim.
- Reçetelere sadık kalırsak sonuç mükemmel olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder