1 Kasım 2014 Cumartesi

Kek Yapımında Püf Noktalar



KEK YAPIMINDA PÜF NOKTALAR

  1. Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı,en az iki saat önceden buzdolabından çıkartılmalı.
  2. Yumurta ve şeker en az 5-6 dk mikser ile çırpılmalı.
  3. Vaktiniz var ise yumurta beyazı ve sarısını ayırıp öyle çırparsanız daha iyi kabardığını farkedersiniz.
  4. Süt ve yağ eklenince en fazla 30 sn çırpılması yeterli.
  5. Kabartma tozu,vanilya ve un mutlaka elenerek konulmalı ,mümkünse iki kere elenmeli.
  6. Un eklendikten sonra mikserin en düşük devirinde yada el çırpıcısı ile homojen bir hamur elde edene kadar çırpın,fazlasını çırpmayınkı kek sönmesin.
  7. Kek hamurunuzu hazırladıktan sonra bekletmeden fırına koyun.
  8. Kek kalıbını öncen margarınleyıp unlayıp buzdolabına kaldırırsanız kekinizin şekli bozulmadan vede yapışmadan çok rahat çıkar.
  9. Unlama yerine margarınleyip ardından bol şeker,susam,haşhaş,Hindistan cevizi ile keki kaplayabılırsınız yine çok rahat çıkacaktır.
  10. Kekiniz güzel kabarıp sonra ortası sönüyor ise fırını kapattıktan sonra hemen çıkartmayın 10 dk içinde kalsın.
  11. Kek pişirirken ilk yarım saat kesinlikle fırın kapağını açmıyoruzki sönmesin.
  12. Keki yeterli süre pişirdiğinizden emin olun yoksa yine ortasında çökme olacaktır.
  13. Pişirme süresi kalıptan kalıba ve fırından fırına degısıklık gösterir zamanla bunlar pratıklesir ancak ilk yaptığınızda mutlaka kürdan testi uygulayın.
  14. Keki pişirmek için en ideal ısı 175 derecedir ve mutlaka önceden ısıtılmış fırına koymalısınız.
  15. Kek kalıbı olarak önce alimünyum kapları öneriyorum Teflon ve seramik kaplarda olabılır tabıkı ancak silikon kalıpları asla önermiyorum en azından benım denedıklerım çok başarısız oldu kullananlar genelde diğer kalıplar kadar iyi kızartmadığını söylüyor.
  16. Kekinizi fırından çıkardıktan sonra kalıbı ıslak bir bez üzerinde 15 dk kadar bekletin sonra ters çevırın,eger kek hala ayrılmadıysa bıçağın sapı ile kalıbın arkasına hafif hafif vurun.
  17. Kek çıktıktan sonra mutlaka kapaklı kek fanusunda bekletınkı kurumasın,hatta ertesi gün dahada lezzetli olacaktır.
  18. Kekin içine meyve kurusu ,ceviz vb. şeyler konulacaksa unlanıp kek hamuru kalıba döküldükten sonra hamurun üzerine bırakılırsa dibe çökme ihtimali en aza iner.
  19. Kekinizi sıcakken dilimlemek istiyorsanız bıçağı ıslatıp dilimleyin.
  20. Bu şekılde yapınca uzun geliyor tabı ancak pratıkte çok rahat uygulayıp harika kekler elde edebılırsınız.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
PINARIN KAZANI Blogger Template by Ipietoon Blogger Template