18 Eylül 2018 Salı

Cevizli Antakya Kömbesi


Cevizli Antakya Kömbesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr tuzsuz tereyağ
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1, 5 su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kömbe baharatı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 200 gr kırık ceviz
  • 300 gr sarı sert buğday unu
  • 300 gr beyaz un
  • 1 kase susam

Cevizli Antakya Kömbesi Tarifi Yapılışı

Kömbe baharatınız yoksa karışımı evde hazırlayabilirsiniz. Ben de evde kendim hazırlıyorum.
  1. 3 tatlı kaşığı toz tarçın
  2. 1 tatlı kaşığı mahlep
  3. 1 tatlı kaşığı toz yenibahar
  4. 1 çay kaşığı toz karanfil
  5. 1adet muskat rendesi
  6. 2 adet kakulenin çekirdekleri
  7. Tavla zarı büyüklüğünde damla sakızı
  8. Kakulenin çekirdeklerini ve damla sakızını havanda dövün tüm malzemeyi karıştırın.
  9. Tarifteki sarı un Antakya’da bayram öncesi heryerde satılan ve sarı un denilen daha sert bir un çeşidi. Bu un ağızda dağılıp kıyır kıyır olmasını sağlıyor. Sadece beyaz un ile yaptım daha önce ama sarı un ile muhteşem oluyor, kesinlikle fark var.
  10. Tereyağ, zeytinyağ, su, şeker ve kömbe baharatını karıştıralım.
  11. Sarı un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.
  12. Beyaz unu yavaş yavaş ekleyelim ve hafif sert bir hamur elde edelim.
  13. Un miktarı un kalitesine göre değişir.
  14. Yumuşak bir hamur olursa yayılır.
  15. Son olarak cevizini ekleyip karıştıralım.
  16. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.
  17. Susama batırıp kömbe kalıbına iyice bastıralım.
  18. Kalıbı ters çevirip tezgaha vurup hemen çıkarıp tepsiye alalım.
  19. Hamur bitene kadar aynı işlemi yapalım.
  20. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dk kontrollü pişirelim.
  21. Altının üstünün kızardığından emin olalım.
  22. Cam kavanozlara koyup çok uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun.



0 yorum:

Yorum Gönder

 
PINARIN KAZANI Blogger Template by Ipietoon Blogger Template