27 Ağustos 2014 Çarşamba

Güveç Kapta Yoğurt Mayalama



Malzemelerimiz
  • 1 litre süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt


Hazırlanışı
1 litre çiğ sütü 10 dk kaynatıp ılınmaya bırakıyoruz. 
Mayalayacağımız sütün sıcaklığı çok önemli o yüzden bende klasik ve pratik parmak yöntemini kullanıyorum. 

Parmağımı süte daldırıp 10′ a kadar sayıyorum. Sıcaklığa dayanabildiyseniz sütünüz mayalanmaya hazır demek.
1 yemek kaşığı yoğurdu ılık sütle eritiyorum. Sütümü güveç kabına alıp mayayı ekleyip 1-2 karıştırıyorum. 
Mutfak havluları ile sarıp 5-6 saat bekletiyorum. 
Ardından bir gün buzdolabında bekletiyorum, yoğurdum hazır. 
Bu tarifte bir kaç deneyimimi de sizle paylaşmak istiyorum.

Ben yoğurdun her türlü mayalanma tekniğini denedim, ortalama 3 yıldır beni en memnun eden güveç kaplar oldu.
Yoğurt mayalamak için yoğurt makinem var 8-9 saat makinenin prize takılı olması gerekli ve yoğurdu çok çabuk ekşiyor. Denedim ve tavsiye etmiyorum. Çünkü benimki mutfakta yer kaplamaktan başka bir işe yaramıyor. Özel mayalama kapları ve borcam denedim güvece göre çok daha sulu bir yoğurt oluyor.

Şeker süt tozu vs bunlarda benim fikrimce boş. Sütümüzün kalitesi önemli bu sebeple güveç kaplar denemenizi kesinlikle öneriyorum. Ayrıca yine diyelim ki 3 litre süt mayalayacaksınız 3 adet ayrı güveçte mayalayın ki bittikçe diğerine de geçersiniz. Böylece daha az sulu yoğurdunuza olur
Tüm bunlara rağmen yoğurdunuz tutmadı ve süt gibi kaldı ise 75 derece fırında 1 saat bekletin. Ilıyınca dolaba kaldırın, sonuç muhteşem.


Afiyet olsun 


Sevgilerimle...

0 yorum:

Yorum Gönder

 
PINARIN KAZANI Blogger Template by Ipietoon Blogger Template